Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Midwolde. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

28

november
Courtisane 14.30 en 16.00 uur

Courtisane 14.30 en 16.00 uur

De theatermakers van ‘Schout bij Nacht’ presenteren: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten, dichters en vrouwen over de hele wereld.

Eindelijk mag het weer: naar theatervoorstellingen! En u hoeft er niet eens uw dorp voor uit. Wij komen naar u toe. We reizen langs 20 prachtige oude Groninger kerken. En we laten de monumentale orgels weer eens klinken.

Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. In de spannende composities heeft het kerkorgel een hoofdrol. Courtisane gaat over ambitie, identiteit, emancipatie, gender en liefde. Heel veel liefde. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, kwetsbaar, smaakvol, stoer en sexy!

Reserveer tickets via info@schoutbijnacht.nl. Een QR-code en een legitimatiebewijs zijn verplicht.

Komt allen tezamen!

Locatie Nuis: Nieuweweg 29
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Reserveren en/of inlichtingen info@schoutbijnacht.nl
Lees meer

28

november
Muziekgroep Bender

Muziekgroep Bender

‘Mooi Begin’ is het nieuwe liedjesprogramma van BENDER ter ere van hun 10-jarig bestaan.
De vier heren van Bender nemen het publiek mee naar enkele muzikanten die hen oorspronkelijk hebben geïnspireerd, zoals Tom Waits, Herman van Veen en Victor Jara. Natuurlijk komen ook de eigen Nederlandstalige chansons ruimschoots aan bod, naast een paar fraaie anekdotes uit tien jaar Bender die toch écht verteld moeten worden.

Vrolijk, ontroerend en melancholiek.

reserveer tickets via email.

Locatie Wehe-den Hoorn: Kerkstraat 21
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Donateurs: € 10,00, Entree: € 12,00, Kinderen tot; reserveren verplicht
Reserveren en/of inlichtingen muziekreserveringen@marnehoes.nl 
Lees meer

28

november
Capella Groningen herdenkt Sweelinck

Capella Groningen herdenkt Sweelinck

Na twee jaar bijna ononderbroken stilte zingt Capella Groningen een nieuw lied. Het koor, gespecialiseerd in het vertolken van muziek uit renaissance en barok, gaat, onder leiding van dirigent Merlijn Wackers, de 400e sterfdag van de trots van de Nederlandse muziekgeschiedenis Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) klinkend herdenken! In het programma worden huidige Sweelinck-'tophits' als de 150e psalm afgewisseld met minder bekende werken. Vóór de pauze staan psalmcomposities over Geneefse melodieën, Sweelincks levenswerk, centraal. Die worden aangevuld met motetten uit de verzameling Cantiones Sacrae, die wel Sweelincks zwanenzang wordt genoemd. Na de pauze klinken wereldlijke werken, van Franse chansons tot Italiaanse madrigalen. Aan de concerten zullen organist Vincent van Laar en luitist Israel Golani meewerken. Met dit feestelijke programma wordt een waardig eerbetoon gebracht aan de Orpheus van Amsterdam uit de Gouden Eeuw.

Prijs
voorverkoop € 16 / aan de zaal € 17,50 / jonger dan 12 jaar gratis / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5

Toegang
Volgens op dat moment geldende coronaregels. Meer informatie over toegang en reserveringen op www.capellagroningen.nl.

Locatie Loppersum: Kerkpad 1
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 17,50
Reserveren en/of inlichtingen secretaris@capellagroningen.nl
Lees meer

28

november
Concert Pauline Oostenrijk

Concert Pauline Oostenrijk

Pauline Oostenrijk, de meest spraakmakende hoboïste van ons land, komt naar Eenrum. Op zondagmiddag 28 november geeft zij om 15.00 uur een concert in de Eenrumer kerk. Het is het tweede concert in de zesdelige reeks Eenrum Klassiek, een nieuw initiatief om klassieke muziek dichter in de buurt te brengen.

Pauline Oostenrijk heeft tijdens haar loopbaan vele belangrijke prijzen gewonnen. Zij was eerder eerste hoboïste in het Residentie Orkest, speelde in het Concertgebouw en bracht cd's uit op hetzelfde label als bijvoorbeeld Ton Koopman en Jaap van Zweden. Momenteel worden haar cd's uitgebracht bij het kwaliteitslabel Cobra. Ook is zij onder andere hoofdvakdocent Hobo aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

In Eenrum brengt zij straks werken van onder andere Vivaldi, Mozart en Beethoven. Een aantal stukken speelt zij samen met haar conservatoriumstudenten Myrthe Egberink en Fabiana Lazazzara. Toegang is inclusief meet and greet en een hapje en een drankje, waarbij de bezoekers de musici persoonlijk kunnen ontmoeten.

Leerlingen van basisscholen mogen gratis naar binnen. Kaarten á €10,- zijn te verkrijgen bij Brood en Kado in Eenrum, via de website www.klassiekemuziekeenrum.nl en aan de zaal (pinnen mogelijk). U kunt ook een mail sturen aan info@ klassiekemuziekeenrum.nl.

Locatie Eenrum: Oudekerkhofpad 2
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren gewenst
Lees meer

1

december
The Winter Edition

The Winter Edition

Shirma Rouse en Dwight Dissels gaan unieke samenwerking aan tijdens tour in december: The Winter Edition en treden op in de Akerk. Een intieme, muzikale beleving met twee rasartiesten.

Tijdens deze avondvullende show zullen er uiteraard echte (kerst)klassiekers ten gehore worden gebracht zoals Say a Little Prayer en Something Inside Strong. Maar ook liedjes als Driving Home for Christmas en Let it Snow komen aan bod. The Winter Edition is een unieke samenwerking, die zorgt voor een intieme en muzikale beleving. Samen met deze twee rasartiesten wordt het jaar afgesloten tijdens een avond vol passie en soul.

De gospel/soul man met de gouden stem Dwight Dissels en de Nederlandse Queen of Soul Shirma over de tour: “We kijken er ontzettend naar uit om weer met elkaar op het podium te staan. Samen zingen en genieten van elkaars talent en het publiek. We geloven dat de bezoeker met een lach, wellicht dwars door een traan, dit event zal verlaten.”

Reserveer tickets via de website thewinteredition.nl

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 32,50; reserveren verplicht
Lees meer

3

december
Integrale uitvoering klavecimbelwerk Bach in Kerk Oostum II

Integrale uitvoering klavecimbelwerk Bach in Kerk Oostum II

Klavecinist en artistiek leider Robert Koolstra is de uitdaging aangegaan om het hele klavecimbelwerk van J.S.Bach te gaan uitvoeren. Deze uitvoeringen vinden plaats in kleine oude kerkjes op het Groninger platteland waar normaal (bijna) geen concerten zijn. Het klavecimbel is bij uitstek een uitermate geschikt instrument voor deze kleinere akoestisch interessante ruimtes en biedt zo een synthese tussen historisch erfgoed en oude muziek. Het uitvoeren van het hele klavecimbelwerk is een meerjarenplan (ca.20 concerten). De eerste concerten worden uitgevoerd in de pittoreske kerkjes van Engelbert en Oostum. Gaat u mee op avontuur met Bach door het Groninger land?

Programma
Bach partita a-moll Bwv 827
Preludium en Fuga in c-moll Bwv 871 (WTK 2)
Franse suite 4 in Es-dur Bwv 815
Inventio 2 Bwv 773
Inventio 4 Bwv 775
Toccata d-moll Bwv 913

Kaarten en info via www.meer-bach.com

Locatie Oostum: Oostumerweg 15
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Lees meer
Vrijdag 10 december t/m 11 december 2021
Courtisane 19.00 en 20.30 uur

Courtisane 19.00 en 20.30 uur

De Groninger theatermakers ‘Schout bij Nacht’ speelt in diverse Groninger Kerken: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.

Sexuele revolutie
Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol. Idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy!

Reserveren via info@schoutbijnacht.nl

Locatie Groningen: Kerkhof 2
Tijd Aanvang 19:00 uur
Prijs Reserveren verplicht
Reserveren en/of inlichtingen info@schoutbijnacht.nl
Lees meer

12

december
Roon Staal Kersttour door Nederland

Roon Staal Kersttour door Nederland

Zanger en pianist tourt door heel Nederland met zijn nieuwe kerstprogramma. Nieuw Beerta is één van de veertien locaties die in de tour zijn opgenomen.

Met zijn ingetogen en gevoelige zang en vloeiende begeleiding op de piano lijkt hij de juiste snaren bij het publiek te raken. Vertolkingen van bekende songs als ‘Oh Holy Night’, ‘Silent Night/Stille Nacht’, Mary’s Boy Child’, ‘Gloria in Exelsis Deo’, Away In A Manger’, ‘The Holy City’, ‘Midden in de Winternacht’ en ‘In The Bleak Midwinter’ worden bij het sfeervolle kerstconcert ten gehore gebracht.

Toegang
We hanteren de geldende Corona maatregelen van het moment. Een QRcode is verplicht. Daardoor geldt er geen 1,5 meter regel. Mocht dit tijdens de persconferentie van 3 december alsnog worden ingesteld dan zal deze regel worden gehanteerd, maar ook dan gaat het concert gewoon door.

Reserveren Tickets kun je reserveren via de website of telefonisch via 0615403125.

Je bent van harte welkom.

Locatie Nieuw Beerta: Hoofdweg 18
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 20,00; reserveren verplicht
Lees meer

15

december
Het Nederlands Bach Consort - Little Matchgirl Passion

Het Nederlands Bach Consort - Little Matchgirl Passion

Voorprogramma door Dualis olv Geert Jan van Beieren

Een passie in kersttijd – Het meisje met de zwavelstokjes; gruwelijk of mooi?


Het hart van dit kerstprogramma van Het Nederlands Bach Consort wordt gevormd door The little match girl passion van de Amerikaanse componist David Lang. David Lang schreef zelf het libretto en gebruikte niet alleen teksten uit Het meisje met de zwavelstokjes, maar ook uit de Mattheus -Passion van Bach. Hij wil hiermee een verband leggen tussen het lijden van Christus en het lijden van de doodgevroren luciferverkoopster. En duidelijk maken dat uit dit lijden toch iets goeds kan komen. Een andere overeenkomst is dat in The little matchgirl passion – net als in de Mattheus-Passion – reacties te horen zijn van de omstanders, zoals uitingen van algemeen verdriet, schok of berouw. Door het verhaal tegelijkertijd te vertellen en te becommentariëren worden wij in het centrum van de actie geplaatst en wordt het publiek deelgenoot van de gebeurtenissen op het toneel. In deze versie van het stuk voor 8 zangers bespelen zij zelf -klein- slagwerk.

Uit lijden kan iets goeds komen en uit barre wintergrond kan een roos opbloeien. En dan hebben we het over Michael Praetorius en Jan Sandström die allebei de tekst “ Es ist ein Ros entsprungen” gebruikten. In het kerstprogramma zijn beide werken te horen, samen met natuurlijk kerstmuziek van Bach. En – haast traditiegetrouw- twee wereldpremières van de Grieks-Amerikaanse componist Victor Kioulaphides, de composer in residence van het NBC!

Programma
Es ist ein Ros entsprungen Michael Praetorius The little match girl passion David Lang Koralen in een nieuw jasje Johann Sebastian Bach Twee Wereldpremières Victor Kioulaphides Det är en ros utsprungen Jan Sandström

Uitvoerenden
Heleen Koele Sopraan Kristen Witmer Sopraan Sytse Buwalda Countertenor Lieke Geraats Mezzosopraan Dolf Drabbels Tenor Albert van Ommen Tenor Roele Kok Bariton Pieter Hendriks Bariton Slagwerk Door de zangers

Het Nederlands Bach Consort
Het Nederlands Bach Consort streeft naar een bruisende praktijk van de uitvoeringen van de vocale muziek van Bach. Naast het uitvoeren van werken van Bach verstrekt het NBC opdrachten aan hedendaagse componisten om Bach in het licht van deze tijd te laten klinken. Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici uit de regio Zwolle die Bach in hun hart hebben gesloten. Heleen Koele en Sytse Buwalda kozen in de coronaperiode voor een nieuw perspectief. Zij brachten acht professionele zangers, die hun sporen hebben verdiend als solist en werkzaam zijn in toonaangevende gezelschappen, bijeen voor het uitvoeren van de werken van Bach.

Reserveer tickets via de website.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Aanvang 19:30 uur
Prijs Toegang EUR 25,00; reserveren verplicht
Lees meer

18

december
Kerstconcert Lutherse Bach Academie

Kerstconcert Lutherse Bach Academie

Na een periode van bijna twee jaar staat de Lutherse Bach Academie weer op het podium. Twee bijzondere kerstwerken zullen ten gehore worden gebracht.

Dat is ten eerste het Magnificat van Carl Philipp Emanuel Bach, een werk dat hij kort voor de dood van zijn Johann Sebastian Bach voltooide. Carl Philipp Emanuel was echt een ‘muzikaal product’ van zijn beroemde vader. Met dit Magnificat uit 1749 heeft Carl Philipp waarschijnlijk ook een vergeefse poging gedaan om het cantorschap in Leipzig te bemachtigen, de post die voor altijd verbonden zou blijven met de naam van zijn vader.


Johann Sebastian schreef zijn eerste versie van het Magnificat voor koor en orkest in 1723 tijdens zijn eerste jaar als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Het was zijn eerste grote koorwerk in Leipzig en veel ambitieuzer dan de wekelijkse cantates.

Programma
J.S. Bach – Magnificat BWV243 & Carl Philipp Emanuel Bach – Magnificat H.772

Uitvoerenden
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda. solisten: Channa Malkin (sopraan) | Lucia Caihuela (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Benedict Hymas (tenor) | Marc Pantus (bas)

Kaarten
www.luthersbachensemble.nl (ticketshop) of via boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53 Groningen)

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 37,50; reserveren verplicht
Reserveren en/of inlichtingen info@luthersbachensemble.nl
Lees meer